موسسه فدرال ارزیابی ریسک (BfR) مدتی است که آلودگی مواد غذایی با آلکالوئیدهای پیرولیزیدین را بررسی کرده است، زیرا این آلکالوئیدها می توانند به کبد آسیب برسانند و اثرات ژنوتوکسیک و سرطان زا داشته باشند.
گل گاوزبان ایرانی بسیار خوش عطر و بو می باشد.
در گیاهانی مانند گل گاوزبان ( Borago )، پونه کوهی ( Origanum ) و Loage ( Levisticum )به طور طبیعی سطوح بالایی از آلکالوئیدها یافت می شود.
به عنوان مثال، در گل گاوزبان، هشت نمونه با میانگین حدود 50 میکروگرم بر کیلوگرم، با حداکثر حدود 248 میکروگرم بر کیلوگرم مشخص شد.
برای اثرات غیر سرطان زا، BfR مقدار راهنما 0.1 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن و روز را مشخص می کند – کمتر از این مقدار هیچ آسیب حادی رخ نمی دهد.
با میانگین 50 میکروگرم آلکالوئیدهای پیرولیزیدین به ازای هر کیلوگرم گل گاوزبان و میانگین وزن بدن 75 کیلوگرم، با مصرف 150 گرم گل گاوزبان به مقدار توصیه شده توصیه می شود.
در اتحادیه اروپا، اصل ALARA ( تا حد قابل قبولی کمتر ) در مورد مواد با اثرات ژنوتوکسیک و سرطان زا اعمال می شود و بنابراین توصیه ای برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض این مواد است.
در هر صورت، باید از گل گاوزبان در غلظت های بالا، مانند پودر گیاه خشک، اسموتی یا آب میوه اجتناب کنید.
زنان باردار، زنان شیرده و کودکان کوچک باید مراقب باشند، زیرا حتی مقادیر کم نیز می تواند خطرناک باشد.
خوردن گل گاوزبان همیشه باید با احتیاط انجام شود.
مصرف منظم آن نیز توصیه نمی شود.
سطوح بالای اروسیک اسید موجود در روغن گل گاوزبان میتواند برای سلامتی مضر باشد، زیرا در صورت مصرف زیاد، قلب را چرب میکند.
بنابراین باید از مصرف زیاد خودداری کنید و ترجیح دهید از روغن های جایگزین استفاده کنید.
بدون دیدگاه